تفاوت بلندگو میدرنج، تیوتر، ساب ووفر و کامپوننت
بررسی دقیق تفاوت باند، میدرنج، تیوتر، ساب ووفر و کامپوننت
در یک سیستم صوتی حرفه ای از اسپیکرهای متعددی استفاده می شود که هر کدام از آن ها ویژگی های خاصی دارند. به صورت کلی باید گفت که این بلندگوها باید فرکانس های زیر و بم را به درستی تفکیک کنند. هر فرد باید با توجه به نوع ماشین و نیازهای خود ترکیب مناسبی از این بلندگوها را تهیه کند تا مطلوب ترین صدای ممکن را به دست بیاورد. برای انتخاب مناسب ترین باند اسپیکر شما باید اطلاعات جامعی در مورد کارکرد آن ها داشته باشید. در ادامه به بررسی تفاوت بلندگو میدرنج، تیوتر، ساب ووفر و کامپوننت خواهیم پرداخت پس همراه ما بمانید.
انواع مدل باند خودرو
قبل از بررسی تفاوت بلندگو میدرنج، تیوتر، ساب ووفر و کامپوننت بهتر است یکی از اساسی ترین قطعات موجود در یک سیستم صوتی را به شما معرفی کنیم. باند ماشین یکی از مهمترین اجزای اصلی سیستم صوتی خودرو است که باید آن ها را به خوبی بشناسید. بلندگوها دو دسته هستند:
- بلندگوهای کامپوننت
- بلندگوهای کواکسیال
در بلندگوهای کواکسیال تمامی فرکانس ها از یک محور پخش می شوند. باند فابریک ماشین ها معمولا از نوع کواکسیال است. بلندگوها از نظر شکل در دو گروه کلی گرد و بیضی عرضه می شوند. باند گرد در سه سایز عرضه شده که در بخش های مختلف خودرو به کار می روند:
- باندهای 10 اینچی کوچک هستند و در داشبورد قرار می گیرند
- برای درب های عقب از سایز 13 اینچی استفاده می شود
- باند 16 اینچی برای درب های جلو مناسب است
پرکاربردترین سایزهای باند بیضی عبارتند از:
- باندهای 6 * 4
- باندهای 7 * 5
- باندهای 8 * 6
- باندهای 9 * 6
- باندهای 10 * 7
تعداد درایورهای بلندگو نیز یکی دیگر از مواردی است که هنگام خرید این محصول باید مورد توجه قرار گیرد. برخی بلندگوها تمام فرکاس های را با یک درایور پخش می کنند و با نام یک طرفه شناخته می شوند. دسته ای دیگر دارای دو نوع درایور (ووفر و تیوتر) هستند. این دسته با نام باند دو طرفه شناخته می شود. باندهای سه طرفه از سه درایور ووفر، میدرنج و تیوتر تشکیل شده اند و فرآیند تفکیک صدا در آن ها به خوبی انجام می شود.
ساب ووفر: یکی از اجزای اصلی سیستم صوتی حرفه ای
ساب ووفر در یک سیستم صوتی حرفه ای وظیفه پخش فرکانس های بم یا بیس (Bass) را بر عهده دارد. محدوده فرکانسی این قطعه بین 20 تا 100 هرتز است. این فرکانس ها با نام بیس و یا ساب-بیس شناخته می شوند. بدون وجود یک ساب ووفر قوی شما نمی توانید گرمای واقعی آهنگ ها را به طور دقیق حس کنید. سایز این باند اسپیکرها بزرگ است و فضای قابل توجهی را به خود اختصاص می دهد. ساب ووفرها دو نوع اکتیو و پسیو دارند که هر کدام دارای ویژگی های متفاوتی می باشند. همانطور که گفتیم بلندگوهای معمولی هم دارای ووفر هستند اما کیفیت آن ها نسبتا پایین است. برخی برندهای معتبر تولید کننده این قطعه عبارتند از:
- سونی
- جی بی ال
- پایونیر
- کنوود
- اینفینیتی
موارد بالا تنها برخی از معتبرترین برندهای سازنده ساب ووفر محسوب می شوند.
معرفی میدرنج
میدرنج (Midrange) در یک سیستم صوتی حرفه ای فرکانس های میانی را که نسبت به فرکانس های بیس زیرتر هستند (مانند فرکانس های upper Bass و High Range) را با تنالیته و رنگ شفاف تری پخش می کند. این قطعه باعث تقویت فرکانس های محدوده 250 تا 2000 هرتز می شود. استفاده از میدرنج به تنهایی باعث افزایش زیبایی صدای خروجی نخواهد شد. شما باید این قطعه را به همراه ساب ووفر و تیوتر استفاده کنید. میدرنج به طور معمول در اندازه های 6 یا 8 اینچی تولید می شود. در اینجا باید اشاره کرد که فرکانس های بین 100 تا 200 هرتز توسط میدبیس پخش می شوند. در واقع میدبیس فرکانس های بین ساب ووفر و میدرنج را تقویت می کند.
اگر قصد تهیه جداگانه این قطعات را ندارید باید از بلندگوهای فولرنج استفاده نمایید. باند اسپیکرهای فولرنج در واقع ترکیبی از تمامی این قطعات هستند که قادر به پخش فرکانس های مختلف می باشند. نصب این نوع بلندگو هزینه پایینی دارد. افرادی که به دنبال جمع کردن سیستم صوتی حرفه ای نیستند به طور معمول از فولرنج استفاده می کنند.
پخش فرکانس های زیر با تیوتر
تیوتر به صورت تخصصی برای تقویت فرکانس های بالا یا High ساخته شده است. این قطعه فرکانس های بین 2000 تا 20000 هرتز را پوشش می دهد. این فرکانس ها به صورت کلی ممکن است با نام تربل یا Treble هم شناخته شوند. صدای خروجی شما بدون استفاده از تیوتر بسیار خشک خواهد بود. این قطعه قادر به شفاف کردن صدا می باشد و به آهنگ ها حس زنده بودن می دهد. سوپر تیوتر هم یکی از زیرشاخه های این قطعه محسوب می شود. فرکانس های بالای 20000 هرتز توسط سوپر تیوتر تقویت می شوند. این قطعه هم باید در کنار تیوتر معمولی استفاده شود تا باعث افزایش زیبایی صدای خروجی شود.
سیستم کامپوننت چیست؟
به صورت کلی باید گفت که سیستم کامپوننت یا به انگلیسی Component speaker نوعی اسپیکر است که اجزای آن به صورت تفکیک شده کنار هم قرار می گیرند. جدا بودن قسمت های میدرنج، تیوتر و ساب ووفر در کامپوننت ها باعث افزایش کیفیت هر کدام از این قطعات می شود. اجزای اصلی کامپوننت عبارتند از:
- ساب ووفر
- تیوتر
- میدرنج
- کراس اوور
سیستم کامپوننت به دو دسته 2 WAY و 3 WAY تقسیم شده که در برخی از آن ها از کراس اوور هم استفاده می شود. دسته 2 WAY از ساب ووفر و تیوتر تشکیل شده است. کامپوننت های دسته 3 WAY دارای تیوتر، میدرنج و ساب ووفر هستند. کیفیت و تفکیک صدا در این نوع سیستم صوتی با بهترین خروجی به گوش می رسد. کراس اوور کار تفکیک صدای این قطعات را بر عهده دارد. کامپوننت ها به گروه های اکتیو و پسیو هم تقسیم می شوند. برای سیستم های پسیو می توانید از آمپلی فایرهای دو کاناله استفاده کرده و سپس صدا را به وسیله کراس اوور تفکیک نمایید. در سیستم های اکتیو اما نمی توانید از کراس اوور استفاده کنید. در این نوع سیستم باید هر یک از اجزا را به یک بلندگو متصل کنید. سیستم های اکتیو کیفیت بسیار بالاتری نسبت به سیستم های پسیو دارند.
تفاوت بلندگو میدرنج، تیوتر، ساب ووفر و کامپوننت
حالا شما به صورت کلی از تفاوت بلندگو میدرنج، تیوتر، ساب ووفر و کامپوننت آگاه هستید. بهره گیری از این اطلاعات باعث تسهیل فرآیند انتخاب قطعات سیستم صوتی می شود. شما برای جمع کردن سیستم صوتی ساده می توانید از باند اسپیکرهای ساده و فولرنج استفاده کنید. این بلندگوها ارزان هستند و به راحتی نصب می شوند. اگر به دنبال جمع کردن سیستم های حرفه ای هستید باید به سراغ میدرنج، تیوتر، ساب ووفر و یا کامپوننت بروید. تهیه کردن این قطعات هزینه بیشتری دارد اما کیفیت خروجی آن به صورت چشمگیری متفاوت خواهد بود.